Her er danskernes foretrukne plæneklipper

Vi danskere har én klar favorit, når det kommer til valg af plæneklipper, viser undersøgelse. Den benzindrevne plæneklipper er et hit, men robotplæneklipperen er hastigt på vej frem og størstedelen af os overvejer robotten, som den næste maskine til græsslåning.
Christoffer Steenbeck
Udgivet | Opdateret

Vores undersøgelse af danskernes nuværende plæneklipper i haveskuret, tager udgangspunkt i tesen om, at netop robotplæneklipperen er på vej frem.

De besøgende på Robotplaeneklipper.dk er blevet stillet spørgsmålet; Hvilken type plæneklipper bruger du til at slå græs med?

Benzin-plæneklipperen er den mest anvendte

Med besvarelserne i hus, kan det konkluderes, at den benzindrevne plæneklipper fortsat her i 2024, er den mest anvendte plæneklipper rundt omkring i de danske haver.

En del danskere bruger en plæneklipper med batteri og lidt længere nede finder man så robotplæneklipperen.

Og det er en tendens, vi kommer til at se mere af, mener Christoffer Steenbeck fra Robotplaeneklipper.dk.

- Det kræver ikke mange opslag i ugens tilbudsaviser, førend det står klart, at markedets interesse for robotter og plæneklippere på batteri er eksploderet. I dag er interessen for disse typer højere, end den er for benzinslugeren. Klimakampen er taget alvorligt rundt omkring i de danske haver, og skal vi købe nyt, så vælger vi benzinmotoren fra, siger han.

- De elektriske motorer udleder en brøkdel CO2 sammenlignet med benzinmotoren. Derudover fjerner man de åbenlyse støjgener ved den larmende motor, fortsætter han.

Udbredelsen af robotterne i danske haver kan bremses

- Vi danskere elsker at have en holdning til haven, og der findes så absolut befolkningsgrupper, hvor robotplæneklipperen er udskældt og fravalgt, for nu, mener Christoffer Steenbeck.

- Vores holdning til havepleje vil uden tvivl påvirke købelysten, når det kommer til moderne robotklippere. Dem, der kan lide den vilde have, fravælger robotten, og dem, der kan lide den velfriserede have, tilvælger den.

Bevægelsen "Vild Med Vilje", kan betyde færre robotklippere

Christoffer Steenbeck, ekspert i robotplæneklippere, er enig i, at der er nye tendenser for græsslåning på vej, men han spotter også endnu en tendens, som kan betyde, at de ellers så populære robotplæneklippere måske må vige pladsen.

Bevægelsen Vild Med Vilje, har et ønske om, at få mere vildhed og natur ind der, hvor mennesker bor, arbejder og leger. Det betyder også rundt omkring i danskernes private haver.

- Jeg tror i højere grad, at vi danskere fremover vil overveje, hvordan vi slår græsset i haven. Om det betyder, at vi fravælger robotplæneklipperen, kan jeg have min tvivl om. Jeg tror dog, at vi måske, vil afsøge mulighederne for de mere intelligente maskiner, hvor klippehøjde- og mønstre kan tilpasses, siger han.

- Tendensen jeg ser derude, og kan læse om i Facebook grupper for haveejere, peger i retning af, at vi afsætter en del af haven til vildhed, mens resten af haven plejes som hidtil.

At slå græs er terapeutisk

- Robotplæneklipperen giver os mere fritid, da vi ikke selv skal slå græsset. Robotten indstilles til at følge en tidsplan og kan derfor slå græsset alt i mens du er på arbejde. Dog skal man ikke underkende den terapi, der måske kan ligge i, at man selv skubber plæneklipperen rundt og går lidt i sine egne tanker, siger Christoffer Steenbeck.

Vi har spurgt de besøgende her på Robotplaeneklipper.dk, hvordan de opfatter græsslåning.

- Fysisk aktivitet er en velkendt metode til at styrke den mentale sundhed. Plænepleje giver mulighed for at komme ud i det fri og dyrke motion med lav belastning. Aktiviteter som græsslåning forbrænder ikke kun kalorier, men frigiver også endorfiner, kroppens naturlige humørsvingende kemikalier, siger Christoffer Steenbeck.

Kalorieforbrænding ved græsslåning

At slå græs forbrænder kalorier og regnestykket er således.

  1. Divider din vægt med 2,2
  2. Gang dit svar med 0,08 for en motoriseret plæneklipper (0,1 for håndskubber)
  3. Gang dit svar med antal minutter, du bruger på at klippe græsset
  • Kalorieforbrænding hos en mand på 100 kg, der skubber en plæneklipper i 15 minutter, vil være ca. 54 kalorier*.
  • Kalorieforbrænding hos en kvinde på 65 kg, der skubber en plæneklipper i 20 minutter, vil være ca. 47 kalorier**.

* (((100 kg/2,2) * 0,08) * 15 min.) = 54 kalorier. ** (((65/2,2) * 0,08) * 20) = 47 kalorier.

Med en manuel plæneklipper, også kaldet for en cylinderklipper eller håndskubber, forbrænder du endnu flere kalorier.

Fremtiden for plæneklippere

- Jeg tror på en fremtid med batteridrevne plæneklippere, hvilket både kan være en batteridreven plæneklipper og en robotplæneklipper. Vi ser efterhånden genopladelige batterier i mange af vores forbrugsgoder, og de er kommet for at blive, mener Christoffer Steenbeck.

- Miljøet spiller klart en rolle, når vi fravælger de benzindrevne plæneklippere. Personligt tror jeg, at der på sigt kommer dansk eller europæisk lovgivning op for brug af benzinklippere i forhold til støj, forurening, arbejdsmiljø osv. En udfasning af benzinmotoren i plæneklipperne vil derfor komme helt naturligt, fortsætter han.

De batteridrevne er kraftige nok

- Hvor vi danskere tidligere tilvalgte den benzindrevne model på grund af dens ekstra kraftige motor og "uendelige driftstid" rundt i haven, så er batteridrevne plæneklippere efterhånden et godt modsvar. De har også en kraftig motor og med dagens teknologi en lang driftstid, fortæller Christoffer Steenbeck.

Den næste plæneklipper er en robotplæneklipper

Hvilken type plæneklipper ønsker du næste gang? Spørgsmålet er stillet til de besøgende på Robotplaeneklipper.dk, og fremtiden for robotterne ser lys ud.

Brug af indhold

  • Hvis du vil vide mere om vores undersøgelse, kan du kontakte Christoffer Steenbeck på [email protected]. Han vil med glæde besvare dine spørgsmål. Han står også til rådighed for interviews.
  • Du er velkommen til at bruge data fra denne artikel i et ethvert onlinemedie. Vores eneste anmodning er, at du linker tilbage til denne originale kilde.