Anmeldelse: Segway Navimow i105E

Christoffer Steenbeck
Anmeldelse af Christoffer Steenbeck
Udgivet | Opdateret

Den prisvenlige robotplæneklipper uden kanttråd

Segway har med deres to nye robotplæneklippere Navimow i105E og i108E, lanceret et prisvenligt alternativ til den populære, men dyrere, H-serie. En prisvenlig lillebror, om man vil.

Robotterne i I-serien er som standard udstyret med VisionFence modsat H-serien, hvor VisionFence er et muligt tilkøb. Herudover får man EFLS 2.0 (lokaliseringssystem forstærket med kunstig intelligens, der giver stabil lokalisering på centimeteren) og smart app-styring.

Den er satellitstyret præcis som de dyrere modeller fra Segway Navimow H-serien, og den giver dig friheden til at klippe når og hvor som helst - helt uden kanttråd.

Min anmeldelse afdækker, hvordan Navimow i105E fungerer i praksis.

Design, pris og funktioner

 • Fungerer i haver på op til 500 m2
 • Wi-Fi og bluetooth er standard og 4G er valgfrit tilkøb
 • VisionFence-kamera hjælper med at navigere og undgå forhindringer

Segway Navimow I-serien har i skrivende stund to versioner: i105E, som jeg har til anmeldelse og i108E, der er til den lidt større have.

Forskellen på de to modeller er batteriets kapacitet og farven. i105E er lysegrå og sort, hvor i108E er mørkegrå og sort. i108E har et dobbelt så stort batteri, der gør, at den kan klare en have op til 800 m2, hvor i105E stopper op ved 500 m2 græsplæne. Begge modeller passer til de fleste villahaver rundt omkring i Danmark.

Begge nye modeller er relativt kompakte og fylder ikke meget, og de har to gode store hjul, der let tager maskinen henover selv ujævne græsplæner. De kan også nemt håndtere skråningerne i haven (op til 30%).

Design

i105E har en god tyngde (10,9 kg) sammenlignet med andre robotter jeg gennem tiden har haft til test i min have. Den emmer af kvalitet og virker utrolig robust.

På toppen har den en rund cirkel med LED lys, der giver en letaflæselig visuel status på dens signal til satellitterne. Lysstyrken kan justere i appen, så det kan være svagere om natten. Lyset har også den funktion, at det lyser haven op for robotten, så dens VisionFence-kamera kan "se" og dermed fungere efter hensigten.

Lyset skal være blåt eller grønt. Blinkende orange betyder, at GPS signalet er svagt.

Navimow i105E er forhjulstrukket modsat mange andre robotplæneklippere på markedet, som typisk er baghjulstrukne.

De to store orange hjul har kraftige riller, som giver den et ekstra godt greb i sit underlag.

På toppen har den et større baggrundsbelyst display, hvor man kan se batteristatus i procent og statuskoder.

Herudover har den også en stor rød stopknap.

Justering af klippehøjde gøres manuelt med en rund drejeknap, der kan justere klippehøjden fra 20 til 60 mm (2 - 6 cm).

Det er simpelt, det virker, men elektronisk - måske tilmed styret i appen - havde været smart.

Jeg har selv min stående på 40 mm (4 cm), men ønsker du en blødere plæne, og døjer du med mosdannelse, så vil 50 mm (5 cm) være en bedre klippehøjdre, da græsset får endnu bedre forhold.

Pris

I lanceringsåret 2024, fik i105E en vejledende pris på 7.995 kr. og i108E en vejledende pris på 9.995 kr. De blev altså billigere end alle andre robotplæneklippere uden kanttråd i markedet. Tidligere var de kabelfri Worx Landroid-robotter de billigste.

Og til denne pris, er Segway Navimow i105E et klart "lettere køb" for husejere med mindre haver, som gerne vil slippe for at klippe græsset manuelt.

Teknologi

Som andre robotplæneklippere der ej heller bruger afgrænsningskabel, så bruger Segway Navimow i105E GPS til positionering. Den bruger EFLS 2.0, som er en forkortelse for Segways Exact Fusion Location System.

Systemet har to GPS modtagere: en ekstern GPS forbundet til ladestationen og en GPS i robotten. Ved brug af Real-Time Kinematic (RTK), sammenholdes signalerne fra begge modtagere, så robotten kan positionere sig med få centimeters nøjagtighed. 5 - 10 cm, siger manualen.

Jeg har tidligere opsat en robot fra H-serien og her var det svært at få den eksterne modtager placeret et sted, hvor den fik et tilfredsstillende GPS signal. Det samme problem havde jeg med ladestationen.

Men med Navimow i105E, har Segway løst dette.

For det første er robotten mere tolerant, og GPS modtagerne virker mere pålidelige. For det andet medfølger der nu et længere kabel til den eksterne modtager, hvilket gør det klart nemmere at placere den godt nok.

I appen har man også mulighed for at finde det bedste signal, hvor man kører robotten rundt i haven og måler signalkvaliteten.

Alle disse (små-) forbedringer gjorde, at arbejdet med tilslutte ladestationen, skruet den ned i jorden (med de medfølgende plastskruer), tilsluttet strøm og robotten gjort klar til kortlægning var klaret på under 10 minutter efter den var løftet ud af sin kasse.

Nødstop ved nødsituationer

Har man ikke appen ved hånden, sidder der på toppen af robotten en stor rød knap til nødstop. Ved tryk på den stopper robotten øjeblikkeligt.

Robotten har også løfte- og væltesensor, der ligeledes stopper knivene, hvis den hhv. løftes eller væltes.

Støjniveau

Navimow i105E er med et oplyst støjniveau på 58 dB utrolig lydsvag sammenlignet med andre robotplæneklippere på markedet. Til sammenligning kan jeg sige, at 58 dB tilsvarer lydniveauet under almindelig tale.

Mine egne målinger fra én meters afstand gav et gennemsnitligt støjniveau på 53 dB:

 • 1. måling: 54 dB
 • 2. måling: 55 dB
 • 3. måling: 52 dB
Navimow i105E har et opgivet lydniveau på 58 dB, og man hører den stortset ikke.

Det er nok svært at fornemme lydniveauet i videoen ovenfor, da det er stort set ikke eksisterende. Bemærk hvor tæt jeg skal på, førend man overhovedet kan høre den.

Installation

Der gik små 30 minutter, fra da jeg tog robotten op af kassen og indtil den var klar til første græsslåning. Og app'en guider en fint gennem hele opsætningen.

Opsætning af antennen

Antennen sættes på det medfølgende stativ, der sættes ned i jorden. Antennen skal stå et sted i haven med frit udsyn til himlen og altså ikke under et halvtag eller op ad en husmur.

Du kan eventuelt montere antennen på en husmur, i en tagrende eller på et gyngestativ - eller på andre højere placeringer i haven, hvor dens udsyn til himlen vil være frit.

Ledningen sættes herefter i antennen og i ladestationen. Det samme gøres med strømkablet.

Efter tilslutning kan du nemt tjekke GPS signalet på ladestationen. Segway-logoet skal enten lyse blåt eller grønt.

Manualen fortalte, at blinkende orange betyder, at signalet er dårligt og at den skal stilles et andet sted. Blinkende rød betyder, at der er en fejl, og man skal kontakte salgsstedet.

Opladning

Første gang du skal lade robotten op, skal du manuelt skubbe den ind i ladestikket i ladetationen.

Pulserende grøn betyder, at den lader op. Konstant grøn betyder, at den er fuldt opladet.

Fremadrettet vil robotklipperen automatisk returnere til sin ladestation, når den er ved at løbe tør for strøm.

Kortlægning

Husk at aktivere bluetooth på din telefon inden du går videre.

Når Segway Navimow i105E er tændt og forbundet til appen med et godt GPS signal, er det tid til kortlægning af haven.

Start kortlægning ved at bruge fjernstyringen i appen til at køre robotklipperen hen til kanten af plænen. Tryk herefter "startpunkt nået", følg instruktionerne i appen - kortlæg haven og afslut ved at returnere til startpunktet.

Din have skal kortlægges modsat urets retning, da knivene sidder i højre side af plæneklipperen, og de skal helst være så tæt på kanten som muligt.

Slet spor/rute- Får man kørt forkert, kan man blot trykke på viskelæderet og holde det nede. Så kører robotten automatisk baglæns og sletter ruten, indtil du igen fjerner fingeren fra ikonet.

Vejledningen foreskriver, at man undgår at skabe vinkler/hjørner på under 90°.

Kortlægning ved grænser uden niveauforskel med ride-on

På græsplæner, hvor græsset møder en sti, terrasse eller et fortov uden niveauskift, kan det være nødvendigt, at robotplæneklipperen delvist krydser kanten for at trimme græsset helt op til området uden græs.

I appen kan du under kortlægning nemt skifte grænsetilstand fra standard til ride-on. På den måde kan robotten skræve over græs/sti og slå græsset helt op til.

Tilføjelse af øer og flere zoner

Selv efter ens have er kortlagt, er det utroligt nemt at tilføje områder, der skal undgås, eksempelvis træer, havebede o.lign.

Med Navimow i105E kan du også nemt tilføje yderligere zoner til f.eks. for- og baghave, der kan oprettes med en kanal mellem dem, hvor robotten ikke slår græsset.

Tilføjelse af øer og flere zoner ville ved en model med afgrænsningskabel kræve en omlægning af kablet… Med i105 tager det 5 minutter!

Den første græsslåning med i105E

I appen kan en klipning både startes manuelt, men også automatisk ud fra et ugentligt klippemønster.

Jeg var selv ivrig efter at få den igang, hvorfor den første tur i min have blev med en manuel start.

Før Segway Navimow i105E kan bruges første gang, skal du slå græsplænen, så græsstråene ikke er højere end 6 cm. Hvis du ikke gør det, skulle højt græs både kunne forvirre VisionFence-kameraet og stoppe klippeaggregatet under maskinen.

Planlægning af græsslåning i appen

I appen kan man nemt oprette og/eller indstille et ugentligt klippemønster. Det gøres med 5 klik: Menu -> Tidsplan for klipning -> Klik på ugedag -> Juster start- og sluttidspunkt -> Bekræft rettelsen.

Jeg har sat min Navimow i105E til at slå græsset 2 gange om ugen - tirsdag og fredag - med start kl. 9 og slut kl. 14. Den bliver selvfølgelig hurtigere færdig, men så har den et større råderum tidsmæssigt, hvis det regner og den må udskyde sin klipning af en eller flere omgange.

Beskeder i app

Fra en Navimow App kan man nemt følge med i robottens gøren og laden i ens have.

Det er blandt andet i denne app, at man får besked om returkørsel ved registrering af regnvejr.

Og når regnen er stoppet, og er tidspunktet fortsat indenfor den planlagte køretid, kører robotten ud på græsset og fortsætter sin græsslåning. Nemmere bliver det næppe.

Justering af klippehøjde

Klippehøjden justeres nemt med en rund drejeknap, der sidder på toppen af robotten. Den er ikke elektrisk (desværre), hvorfor man manuelt skal dreje på den og af samme årsag være i nærheden af den for at kunne justere klippehøjden.

Justering af klippehøjde gøres manuelt med en rund drejeknap, der kan justere klippehøjden fra 20 til 60 mm (2 - 6 cm).

Klippehøjden kan justeres fra 20 - 60 mm (2 - 6 cm). Jeg selv går ikke længere ned end 35 mm og ikke højere end 50 mm.

Resultatet

 • Hurtig og flot klipning af græsset i overraskende lige baner
 • Smart navigation og undvigelse af forhindringer på og omkring græsplænen
 • God selv på en ujævn græsplæne

Selv når jeg ser udover glæden ved en ledningsfri robotplæneklipper, så giver den immervæk et flot resultat.

Jeg har endnu ikke oplevet, at i105E har kørt ind i et blomsterbed eller afveg fra grænserne på kortet. Det spiller bare hver gang.

Skifter retning og klipper i parallelle baner

Græsset har godt af at blive slået fra forskellige vinkler, hvilket Navimow i105E er helt klart over.

Robotten skifter løbende retning for hver gang den klipper græsset. Retningen varierer fra et kompas, der eksempelvis får den til at køre nord til syd, øst til vest eller fra nordøst til sydvest.

Det er bare smart og ens græsplæne ligner altid en veltrimmet golfbane med flotte parallelt klippede baner!

Små acceptable afvigelser

Når det er sagt, så oplever jeg en lille variation i kørslerne formentlig på grund af GPS signalet.

På en tur kan Segway Navimow i105E komme relativt tæt på en kant, men på den næste tur have større afstand. Indstiller man robotten til at køre regelmæssigt, tænker jeg dog ikke, at du vil opleve det. Jeg var blot lidt ekstra opmærksom her under min test af robotplæneklipperen.

Tæt på kanten, men græstrimmeren skal findes frem

i105E kommer fint tæt på kanten, men eftersom dens knive sidder 10 cm inde under skjoldet, set fra højre side, vil den altid efterlade en kant med ikke-slået græs.

Jeg selv nyder nu også at gå en tur i haven med min græstrimmer og tage kanterne.

God til områder med højt græs

Når i105E robotplæneklipperen møder et område med længere græs, drejer den rundt på stedet, hvilket giver en tættere klipning.

Ved kortere græs er det nok med en enkelt overkørsel.

Undgår forhindringer på græsplænen

Jeg er umiddelbart også imponeret over dens evne til at undgå uforudsete forhindringer på og omkring græsplænen.

Drengene herhjemme kan nemt have glemt en bold midt på græsplænen, hvilket robotten, når den "ser bolden", kører tæt på, men vender rundt eller kører udenom.

Bioklip sikrer ikke-synligt afklip

Navimow i105E klipper græsstråene så fint, at afklippet nemt kan falde ned mellem de stående græsstrå, og kan formulde indenfor kort tid. Det giver god næring til græsplænen.

Rengøring

Rengøringen af Segway Navimow i105E robotklipperen kan klares med en vandslange, da den har vandtæthedsklassifikation IPX6.

IPX6 betyder, at den vil kunne modstå et større tryk fra væske spuling. Det betyder i praksis, at man skal være mindre påpasselig, når man vasker og renser den, hvis/når den er blevet beskidt efter brug. Pollen, støv i luften osv. kan hurtigt lægge sig på overfladen.

i105E robotplæneklipperen er IPX6-certificeret, og kan derfor modstå et større tryk fra væske spuling

Vedligeholdelse

Der burde ikke være meget anden vedligeholdelse end udskiftning af sløve robotknive fra tid til anden.

Og det vildeste er nok, at du blot kan åbne app'en og på den måde se hvornår du bør udskifte dem. Det er super smart!

Mulighederne, når det kommer til ekstraudstyr

i105E er good-to-go ved køb, men oplevelsen kan opgraderes med lidt ekstraudstyr:

 • Segway Navimow Garage S til i-serien, så den holder i tørvejr og uden direkte sollys - pris ca. 1.199 kr.
 • 4G-modul, så du kan styre den fra ferien eller hvis Wi-Fi signalet fejler, ca. 799 kr. (+ 29 EUR i abonnement pr år efter første år.)
 • Antenneforlænger, pris ca. 399 kr.

Jeg selv kørte en lang periode uden eksempelvis 4G-modulet, og det fungerede faktisk rigtigt fint, men det er nu også smart at kunne styre den når man er væk fra hjemmet.

Nye knive

Nye knive til robotplæneklipperen kan nok ikke betegnes som "ekstraudstyr", men nærmere en nødvendighed.

De originale Segway Navimow robotknive koster ca. 200 kroner for en pakke med 9 knive, som er nok til ca. 3 skift, da man udskifter 3 knive af gangen.

Konklusion: Segway Navimow i105E

Fra udpakning til første græsslåning og nu her flere uger inde i testen, har robotten været en rigtig god oplevelse.

Jeg er faktisk blown-away over dens effektivitet.

Navimow i105E var utrolig nem at sætte op og ikke mindst at tilpasse efterfølgende, når jeg blev klogere på havens udformning og udfordringer.

Og jeg er specielt imponeret over dens evne til at tackle vores ujævne græsplæne, der nok burde have fået en omgang topdressing. De store orange hjul er nok hemmeligheden her.

Den perfekt robotklipper til den mindre have

Navimow i105E er absolut perfekt til den mindre have.

Har du en meget stor eller kompliceret græsplæne, kan en større model med afgrænsningskabel måske give bedre mening for dig. Det kunne måske være dens storebror, en i108E. Den kan tage op til 800 m2.

Jeg vil sige det sådan, at har du en gennemsnitlig forstadsvilla med en have på op til de ca. 500 m2, så er dette robotklipperen til dig.

Segway i105E er nem at sætte op, har fremragende navigation og undgåelse af forhindringer, giver et rent snit i lige parallelle baner, og den lave pris er imponerende.

Sammenlign med andre robotplæneklippere

Nysgerrig på, hvordan Segway Navimow i105E klarer sig i forhold til andre robotplæneklippere? Sammenlign den med 150+ andre robotplæneklippere - med bare få klik. Gå til sammenligning.

Ofte stillede spørgsmål

Virker Segway Navimow i105E med 4G?

Ja, hvis du tilkøber 4G-modulet fra Segway. Modulet giver dig fjernkontrol over robotplæneklippere samt tyverisikring.

Hvor mange gange om ugen skal man klippe græs?

Jeg klipper græs tre gange om ugen, men to til tre gange plejer at være anbefalingen.

Hvor tæt kører Navimow i105E på kanten?

Navimow i105E kører ca. 10 - 15 cm fra kanten, som både er en sikkerhedsafstand, men også grundet den fysiske afstand fra skær til robottens kant.

Larmer Navimow i105E?

Navimow i105E larmer ikke synderligt, og den er faktisk utrolig lydsvag. Min måling stemmer overens med brugermanualen, der oplyser 58 dB, hvilket tilsvarer normal tale. Jeg målte den til 50 - 55 dB på én meters afstand.